Ca antreprenori, suntem obișnuiți să semnăm datele contabile de mai multe ori pe an fără a înțelege cu adevărat conținutul lor.
De obicei, sunăm contabilul pentru a ne oferi informații cu privire la situația financiară a companiei noastre, cum ar fi – cifra de afaceri, cheltuielile și profitul, sau pentru a ne indica cât de multe fonduri putem scoate din firma sau ce sume ar trebui să investim.
Cu toate că suntem obligați să înregistrăm aceste informații pentru a plati taxele și impozitele, contabilul nu este obligat să ne ofere explicații cu privire la aceste date.
Mai mult decât atât, oricum contabilul va utiliza terminologie specifică, cum ar fi “debit”, “credit”, “activ”, “pasiv”, “bifuncțional”, “debitori” sau “solduri”, care poate fi greu de înțeles pentru un antreprenor obișnuit.
Însă, dacă privim din perspectiva financiară, situația este mult mai simplă.
Majoritatea informațiilor sunt într-un document lunar numit balanță contabilă.
Aceasta este organizată pe conturi și clase. Conturile sunt sub forma unui număr de minim 3 cifre, prima cifra fiind clasa. De exemplu contul 628 are clasa 6.
Dintre toate aceste conturi doar câteva ne interesează din punct de vedere operațional.
Ne interesează în primul rând profitul – contul 121 – care este un cont care poate avea valori pe oricare din cele două coloane de sold final. Ca să nu intram în detaliile legate de activ/debit, pasive/credit doar în cadrul acestui cont ținem minte următoarea scurtătură – contul se cheamă 121 – Profit și pierdere însă ordinea coloanelor este invers – întăi pierderea și apoi profitul. O altă metodă de a tine minte, doar în acest caz, este că dacă de obicei un grafic are în stânga numerele negative și în dreapta cele pozitive atunci și aici în stânga e pierderea (“profit negativ”) și în dreapta e profitul.
Profitul este calculat adunând veniturile și scăzând cheltuielile.
Venituri sunt conturile care încep cu 7 (cu excepția 709 și 711,712 care sunt ceva mai speciale și probabil cu alte câteva care sunt folosite mai rar).
Cheltuieli sunt conturile care încep cu 6 (cu excepția 609). Fiecare contabil încadrează cum consideră el cheltuielile și de-aia e bine să ne uităm și la denumirea contului atunci când investigăm cheltuielile.
Spre deosebire de 121, conturile 6xx și 7xx trebuie să aibă 0 la sold final pe ambele coloane – asta înseamnă că luna este închisă.
Dacă au valori atunci luna nu este închisă încă.
Dacă luna este închisă atunci rezultatul se regăsește în 121 sub formă de pierdere sau de profit.
În rest ne mai interesează următoarele conturi:
– cele care încep cu 512 ne arată banca și câți bani avem acolo pe fiecare cont în parte.
– 531 – câți bani avem în casa.
– 401 – ne arată cât mai avem de plată la furnizori (sold final creditor- a doua coloană, cealaltă – debit- fiind întotdeauna zero, nu ca la profit care poate avea valori și într-una și în alta)
– 4111 – ne arată cât mai avem de încasat de la clienți (sold final debitor – prima coloană, cealaltă – credit – fiind întotdeauna zero).
– 371 – marfă (sold final debit – prima coloană, cealaltă credit fiind întotdeauna zero).
Folosind aceste informații putem vedea rapid dacă avem în bancă (512) suficienți bani ca să plătim furnizorii (401).
Sau dacă la bancă (512) și casă (531) adaugăm și clienții (4111) pentru că îi vom incasa curând, verifica daca avem suficienți bani că să plătim furnizorii (401).
Tot acolo vedem și cum variază de la o lună la alta marfa (371) și dacă și câți bani avem blocați în ea.
Bineînțeles că nu este doar atât de simplu.
Dacă ar fi fost nu ar mai fi existat contabili și noi nu am mai fi făcut instrumentul Digitus – care iți traduce contabilitatea ca să vezi grafic sau în rapoarte interpretarea acestor indicatori (cum vezi in graficele alăturate).
Alte conturi de interes ar mai putea fi:
– 519 – creditele luate de la bancă; atenție daca vedeți sold negativ pe conturile 512 acestea pot fi linii de credit.
– 162 – creditele luate pe termen lung
– 442x sunt conturile de tva (4423 tva de plată, 4424 de recuperat, 4426 tva deductibil, 4427 tva colectat, 4428 tva neexigibil). gășiți aici mai multe detalii.
Am explicat în video-ul de mai jos aceste lucruri și exact și în ce grafice sunt ele transformate.